✓ Gratis verzenden vanaf 100 euro ✓ 30 dagen opzicht ✓ Gratis retour zenden

ALLES OVER LEER

Natuurproduct

Leer is een verleidelijk en duurzaam natuurproduct dat voor de meest uiteenlopende doeleinden gebruikt kan worden. Van Oosterum levert leer in alle soorten en maten voor onder andere de orthopedie, zadelmakerij, meubel- en mode-industrie, schoenen- en lederwarenbranche en de orgelmakerij.

Wij leveren uitsluitend leer van de allerhoogste kwaliteit. De leerkwaliteit is afhankelijk van een groot aantal factoren, de belangrijkste zijn:

  • De diersoort en de leeftijd van het dier
  • Het klimaat waar het dier geleefd heeft
  • De manier waarop de huid is gelooid (plantaardig of chroomgelooid)
  • Welk deel van de huid gebruikt wordt
  • De manier waarop het leer geverfd wordt en de eventuele nabewerking
Waarom echt leer?

Leer is niet gemaakt, het is zo gegroeid. Een natuurproduct dus, met al haar eigenschappen en nuances. Net als alle andere natuurproducten wordt leer door de jaren heen steeds mooier. Er ontstaan plooien en kleurverschillen en het verandert continu van uiterlijk. Die constante metamorfose onderstreept keer op keer het natuurlijke karakter.

Hoe krijgt leer zijn kleur?

Leer kan in iedere mogelijk kleur geverfd worden. Maar hoe gebeurt dat nu? Er zijn uiteraard verschillende manieren om het leer te verven. Zo spreken we van doorgeverfd of vatgeverfd leer wanneer het leer in grote vaten ( drums) heeft gezeten. Door het toevoegen van kleurstoffen en het continu ronddraaien van de vaten worden alle huiden zeer gelijkmatig geverfd. Ze krijgen allemaal ruimschoots de gelegenheid de kleurstoffen op te nemen.

Wanneer ze uit het vat komen, hebben ze dus een egale kleur. Dat wil niet zeggen dat het verven daarmee als is afgelopen. In een tweede stap kan er nog verflaagje op de bovenkant worden toegebracht. Laten we maar zeggen, de “finishing” touch. Hiervoor worden spuit tunnels of cabines gebruikt. Zelfs wanneer het leer helemaal klaar is , kan een kunstenaar nog steeds het leer verfraaien met een persoonlijke noot.


Meubelleer

De aantrekkingskracht van leer om meubelen mee te bekleden blijft onveranderd groot. Dat heeft natuurlijk zijn redenen. Om te beginnen het “cosmetische” effect van een mooi bankstel uitgevoerd in rundsleer is onmiskenbaar. Maar er is meer. Het leer, als het goed leer is, heeft een aantal eigenschappen die het zitcomfort verhogen. De capaciteit om te ademen, het aanpassen van de temperatuur aan de lichaamstemperatuur, het mee kunnen bewegen door de natuurlijke elasticiteit zonder de vorm te verliezen, zijn maar een paar van die redenen. Het aanbod in meubelleer is groot. Van Oosterum Leder heeft daarin een keuze gemaakt voor een aantal artikelen die wij mooi en natuurlijk vinden.

Meubelleder artikelen

Door onze samenwerking met een Duitse partner hebben we toegang gekregen tot een zeer mooi en uitgebreid kwaliteits meubelleder aanbod. Daarnaast hebben wij nog 2 toevoegingen met volledige plantaardige looiing en ons karakteristiek volnerf pull-up leder, SPRANG. Met deze samenstelling vind je altijd het meubelleer bij Van Oosterum Leder dat bij je past.


Kalfsleer

Ook in de leder wereld hebben we te maken met de economische wetten van vraag en aanbod. In het geval van het kalfsleer, dat wil zeggen het mooie kalfsleer, is er een beperkt aanbod met een grotere vraag. Juist, een artikel waarvan de prijs een stuk hoger komt te liggen. Voeg daar nog aan toe dat de voornaamste leverancier inmiddels in de looierij werkt met de 5de generatie, dan begrijpt ook u dat we het hebben over een exclusief artikel.

Naturel Kalfsleer

Bedoeld voor de orthopedie en schoenmakerij. Als je een compleet, plantaardig gelooid, naturel kalfsleer zoekt, waar je U tegen zegt, dan is dit wel. Het zijn hele kalfshuiden die geleverd worden, schoon en natuurlijk, 1mm. dik.

Rundsleer

Het zal niemand verbazen dat het grootste lederaanbod rundsleer is. Koe, stier, buffel. Daarmee weet je al iets meer over de grootte van de huiden. toch kan het nog redelijk verschillen al naar gelang waar de runderen vandaan komen. De Zuid-Amerikaanse runderen zijn over het algemeen wat kleiner van formaat. In Europa treffen we een uitstekende kwaliteit huiden aan in met name Duitsland, Zwitserland, Scandinavië, maar ook natuurlijk in Frankrijk, Engeland en Nederland. Het klimaat en de omgeving waarin de runderen opgroeien hebben een belangrijk effect op de uiteindelijke kwaliteit van de huid.

Het basis materiaal, de huiden, is belangrijk, maar uiteraard speelt ook de looiing een grote rol.


Nappa leer

Het is misschien wel een van de meest bekende leersoorten. Wie kent er niet de term Nappa leer? Vroeger betekende deze term een soepel, chroom gelooid, glad, volnerf leer gemaakt van kalf of schaap. In het vat geverfd en met een beschermende finish laag om te zorgen dat het tegen een stootje kan.

Tegenwoordig lijkt het erop dat in de praktijk Nappa leer meer een soort verzamelnaam is voor een soepel, zacht glad leer. Je kunt het dus maken van allerlei diersoorten. De meest gebruikte zijn dan lams- , ross- , runds-  en geiten nappa.


Tuigleer

Wat betekent eigenlijk tuigleer? Dat is het leer wat gebruikt wordt voor tuigen, die men inzet bij de verschillende diersoorten. Denk hier aan de paardensport, de hondenriemen etc. Overal waar je middels een tuig meer geleiding kunt geven aan het door jouw gekozen dier. (een hoofdstel voor een paard bijvoorbeeld) .

Het leer wat gebruikt wordt is meestal een blank, neutraal, vettig, rundsleder, wat een grote elasticiteit en scheurvastheid heeft. Het blanke leer wordt bijna altijd plantaardig gelooid. De diktes kunnen uiteenlopen van 1.5 mm. tot wel 4.0 mm.

Afhankelijk van welk deel van de huid wordt gebruikt, krijg je te maken met dossets, croupons of halzen. Soms wordt er nog gewerkt met zwart als kleur of zijn er gemengde looiingen. zolang het eindproduct maar flexibel, stevig en bestand tegen weersinvloeden van buitenaf is.


Schapenleer

Na rundsleer komt waarschijnlijk de productie van schapen- en lamsleer op de 2e plaats. Schapen- en lamsleder vindt zijn weg naar toepassingen voor bekleding, lederwaren, handschoenen, meubels en speciale segmenten als de orgelbouw.

meeste schapen worden gehouden voor de wol. Per jaar wordt een gedeelte van de populatie geslacht. Na het rundsleer komt waarschijnlijk de produktie van schapen en lams leer op de 2de plaats. Het schapen en lams leder vindt zijn weg naar toepassingen voor bekleding, lederwaren, handschoenen, meubels en speciale segmenten als de orgelbouw.

Looien van schapenleder

Het schapenleer kan op verschillende manieren gelooid worden. Veel hangt samen met de kwaliteit van het basismateriaal; dikte van de huiden, beschadigingen, etc.

De artikelen van schapenleer die wij verkopen zijn met name gevraagd in de orthopedie, de orgelbouw en lederwaren.


De informatie op deze pagina is afkomstig van:

van Oosterum leder